ŠIPURAK

ŠIPURAK

  by    0   2

Zimi kada je svakodnevna ishrana siromašna vitaminima upotreba šipurka ima veliki značaj.
Plod biljke poznate kao divlja ruža ili Rosa canina predstavlja crvenu jajoliku bobicu koja kada se dobro osuši postaje tamno crvena. Šipurak treba čuvati ceo ne zdrobljen i tako ga upotrebljavati.
Bogat je vitaminom C, vitaminom P, provitaminom A (betakarotenom), vitaminom K, natrijumom, taninom, vitaminom B2, flavonoidom, limunskom i jabučnom kiselinom, pektinom i malo masnog i mnogo eteričnog ulja.
Čaj od sušenog šipurka se priprema tako što se uveče jedna supena kašika šipurka prelije sa 300g proključale vode, poklopi se i ostavi da stoji preko noći. Ujutru se zagreje i ostavi da ključa par minuta, odstoji da se prohladi, procedi i pije zasladjen kašikom meda. Predstavlja odličan lek za podizanje imuniteta, izvor vitamina i sprečavanje gripa i prehlada.
Šipurak pomešan sa nekoliko listova nane predstavlja odlično sredstvo za dubok i miran san.
Tinktura od šipurka služi za jačanje starih ljudi, koristi se za mršavljenje, a ukoliko se njime maže teme jača kosu.
Priprema se tako što se šaka zdrobljenih bobica potopi u 1/2 litra konjaka ili rakije ostavi da stoji na toplo 10 dana i zatim koristi. Za jačanje starih ljudi u tinkturu se doda 250 g meda (bagremovog)
Nekoliko kapi ove tinkture (bez meda) u čaši vode tri puta dnevno koristi se za mršavljenje.
Ulje od šipurka koristi se u kozmetičkim preparatima za podizanje tonusa kože.
Takodje svakodnevno umivanje čajem od šipurka podize tonus koze.
Pa, proleće je došlo, zima odlazi. Počnite već sad da mislite o svom izgledu i zdravlju.

RELATED POSTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.